• Home
  • Rookmelder verplicht tegen 2020

Rookmelder verplicht tegen 2020

Het is zover, 2020 is begonnen. Een nieuw jaar, een nieuwe start, het begin van een nieuw decennium. Het decennium waarin de Vlaamse inwoners verplicht worden op elke verdieping rookmelders te plaatsen. Dat hebben de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD beslist. Er vallen bij ons nog altijd veel doden bij woningbranden, zeker in vergelijking met de rest van Europa.


Een rookmelder was reeds wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet.

 

Algemene verplichting redt levens
Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Cijfers bewijzen bovendien dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering die al dateert van 1991. Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden.

Bekijk ons assortiment of neem een kijkje op de Hubo website